Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Η απόλυτη υγιεινή τούρτα γενεθλίων

 Η απόλυτη υγιεινή τούρτα γενεθλίων

Ήρθε η ώρα να ανέβει η συνταγή αυτής της ομορφιάς!! Το απόλυτο birthday cake χωρίς προσθήκη ζάχαρης και χωρίς γαλακτοκομικά. 

Η ιδανική τούρτα για τα γενέθλια των "μικρών σεφ". Υπερσοκολατένια, υγιεινή και υπερθρεπτική!!! Είναι τόσο εύκολη στην παρασκευή που μπορείτε να την κάνετε παρέα με τα "μικρά σεφάκια" !!

Χουρμάδες 

Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Περιέχουν φυσικά σάκχαρα, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Μέσα από έρευνες έχει αποδειχθεί πως έχουν καρδιοπροστατευτική δράση, προσφέρουν οφέλη σε διάφορες μορφές καρκίνου, όπως επίσης βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. 

Βούτυρο αμυγδάλου 

Το βούτυρο αμυγδάλου περιέχει πολλές φυτικές ίνες, βοηθάει στην πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου. Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ε και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχει επίσης μαγνήσιο και ασβέστιο που βοηθάνε στην καλή λειτουργία των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Αβοκάντο 

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε "καλά" μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Περιέχει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών βιταμινών C και Ε, όπως επίσης και βιταμίνες του συμπλέγματος B, κάλιο και μαγνήσιο. Προσφέρει υψηλά οφέλη στην καλή λειτουργία της καρδιάς, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τα συμπτώματα αρθρίτιδας και βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Σοκολάτα

Είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πολυφαινόλες, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Η σοκολάτα ενισχύει τη μνήμη, βοηθάει στην καλή καρδιακή λειτουργία, καταπολεμά το άγχος και την έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη διαχείριση της κατάθλιψης. 


Υλικά

Για το παντεσπάνι

300 γραμ. χουρμάδες

180 γραμ. ζεστό νερό

4 μεσαία αυγά

380 γραμ. βούτυρο αμυγδάλου

1 κ.σ εκχύλισμα βανίλιας

1/2 κ.γ αλάτι

1 κ.γ μπέικιν πάουντερ

Βάζουμε σε ένα μπολ τους χουρμάδες με το ζεστό νερό και τους αφήνουμε για 20 λεπτά. Ρίχνουμε στο μπλέντερ τους χουρμάδες με το νερό και τους χτυπάμε. Αμέσως μετά προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας παράλληλα. Ρίχνουμε στο μπλέντερ τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα σε 2 στρογγυλά ταψάκια διαμέτρου 20 εκ., αφού έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά στους 170 βαθμούς. Πριν τοποθετήσουμε τη μους, τα παντεσπάνια πρέπει να έχουν κρυώσει.

Συνταγή για το παντεσπάνι @tsoulis giorgos

Μους

3 ώριμα αβοκάντο

1 ώριμη μπανάνα

200 γραμ. κουβερτούρα

1 βανίλια

1 πρέζα αλάτι

3 κ.σ μέλι

3 κ.σ κακάο

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο 2 με 3 ώρες μέχρι να σφίξει και στη συνέχεια στήνουμε την τούρτα.

Φράουλες και φουντούκια για το στολισμό. 

(Ιδανικά παντεσπάνι, μους, φράουλες σε λεπτές φέτες, παντεσπάνι, μους, φράουλες και φουντούκια

Αυτή είναι η σειρά με την οποία έκανα τη σύνθεση)



Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Αμυγδαλοσοκολατάκια

 Αμυγδαλοσοκολατάκια

Το πιο εύκολο, υγιεινό και κολασμένο αμυγδαλοσοκολατάκι είναι εδώ.

Βάλτε ποδιές, πάρτε μαζί σας τα μικρά σεφάκια και ξεκινήστε!!! 

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι ένας ευλογημένος ξηρός καρπός. Βοηθάνε στη διαχείριση του βάρους και έχουν προστατευτικές ιδιότητες στη διαχείριση του διαβήτη, της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακού συνδρόμου κ.α. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, υγιεινά λιπαρά, Βιταμίνη Ε και μέταλλα.

Μέλι

Το μέλι αποτελεί μια φυσική πηγή ενέργειας. Περιέχει φυσικά σάκχαρα, νερό, μέταλλα, βιταμίνες, γύρη και πρωτεΐνη. Αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών  παθήσεων και καρκίνου. Βοηθάει στην επούλωση του βήχα και δρα ως φυσικό αντιβακτηριακό προϊόν. 

 


Υλικά

1 κούπα αλεύρι αμυγδάλου

1 κούπα αλεσμένες νιφάδες φαγόπυρο

1 κούπα αλεσμένες νιφάδες βρώμης

3 κ.σ αμυγδαλοβούτυρο crunchy

2 κ.σ μέλι

120 γραμ. κουβερτούρα

1 κ.σ σησαμέλαιο


Εκτέλεση

Βάζουμε τα 5 πρώτα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε αρχικά με ένα κουτάλι και στη συνέχεια με το χέρι μας. Όταν γίνει ένα ομοιογενές μείγμα πλάθουμε μπαλάκια και βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον. Βγάζουμε από το ψυγείο τις αμυγδαλομπαλίτσες και τις βουτάμε στη σοκολάτα που έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί μαζί με το σησαμέλαιο.

Καλή επιτυχία!!!


Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Ωμοφαγικά μάφινς μπανάνας

 Ωμοφαγικά μάφινς μπανάνας

Είναι η στιγμή που θέλεις κάτι να μασουλήσεις. Είναι η στιγμή που θέλεις να δώσεις κάτι υγιεινό στον "μικρό σου σεφ", που μπορείτε να το φτιάξετε και παρέα γιατί η χαρά της δημιουργίας δεν περιγράφεται!! Ανοίγει και την όρεξη αυτή χαρά, διαπίστωση από τα μικρά σεφάκια στο σχολείο 😁😁😁.  

Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν αυτά τα ωμοφαγικά μαφινάκια!! Τα οποία εκτός από πανεύκολα, είναι και γεμάτα θρέψη!!!

Μπανάνα

Η μπανάνα είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και βιταμίνη Β6. Βοηθάει στην πέψη και την υγεία της καρδιάς. Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και αποτελεί ιδανικό σνακ πριν την προπόνηση. 

Φαγόπυρο

Το φαγόπυρο είναι ένα ψευδοδημητριακό πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες και μπορεί να καταναλωθεί από ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη. Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος, της καρδιάς και διευκολύνει την πέψη.

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος είναι καρπός ενός φυτού με το όνομα Linum. Είναι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα και έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, φώσφορο και χαλκό και είναι επίσης πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και έχει αντικαρκινική δράση. 



Υλικά

3 μικρές ώριμες μπανάνες

4 κ.σ νιφάδες φαγόπυρο

4 κ.σ νιφάδες βρώμης

2 κ.σ αλεσμένο λιναρόσπορο

3 κ.σ ταχίνι ολικής

2 κ.σ αλεύρι αμυγδάλου

2 κ.σ αλεύρι καρύδας

κανέλα

τζίντζερ


Εκτέλεση

Λιώνουμε  σε ένα μπολ τις μπανάνες με ένα πιρούνι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Όταν γίνει ένα ομοιογενές μείγμα βάζουμε το μείγμα σε φορμάκια και τοποθετούμε στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον. Καλή απόλαυση!!!

Κέικ κολοκύθας

Κέικ κολοκύθας

Από τότε που έμαθα τα οφέλη της κολοκύθας, δεν μπορώ να ξεκολλήσω. Αυτό συνδυάζεται και με το γεγονός πως λατρεύω τη γεύση της. Πιστεύω πως είναι ένα από τα υλικά που μπορείς να πειραματιστείς και σε αλμυρές, αλλά και σε γλυκές συνταγές. Άρα μπείτε στην κουζίνα παρέα με τους μικρούς σεφ και ξεκινήστε!!! Αυτό το υγιείνο και πανεύκολο κέικ νομίζω πως είναι το ιδανικό ξεκίνημα. Και επειδή μου αρέσει να μαθαίνουμε και τα οφέλη κάθε υλικού που χρησιμοποιούμε, ορίστε κάποια οφέλη από τα δύο βασικά υλικά της συνταγής. 
 
                                                                          

Κολοκύθα
Πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο, χαλκό και φώσφορο. Είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών A,C,E και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. 

Βρώμη
Δημητριακό πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Πλούσιο σε σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Βοηθάει στο καρδιαγγειακό και πεπτικό σύστημα.
Υλικά                                                                                          

1 φλυτζάνα πουρέ κολοκύθας
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 αυγό
1/2 φλ. γάλα αμυγδάλου
1 1/2 φλ. αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του
1/2 φλ βρώμη
3 κ.σ μέλι
1 κ.γ κανέλα
1 κ.γ τζίντζερ
1 βανίλια
1 κ,γ σόδα
1/3 φλ σταφίδες
1/3 φλ. καρύδια

                                                                                             
Εκτέλεση
Ψήνουμε την κολοκύθα στο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να μαλακώσει. Όταν έχει μαλακώσει τη βγάζουμε και την πολτοποιούμε μέχρι να γίνει σαν πουρές. Στη συνέχεια προσθέτουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κολοκύθα με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε σε αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 55 λεπτά. 
                                                                                

 

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Το εναλλακτικό Banoffee

 Το εναλλακτικό banoffee

Αυτή η προ Παρασκευή πολύ ωραία μέρα τελικά!!! Όταν έχεις κι αυτό το healthy banoffee γίνεται ακόμη καλύτερη!!! Φουλ θρεπτικά συστατικά και καθόλου τύψεις!!

Χουρμάδες: Οι χουρμάδες περιέχουν λίγα λιπαρά και καθόλου χοληστερόλη. Είναι πλούσιοι σε διαλυτές ίνες και βοηθούν στην πέψη και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Περιέχουν ελάχιστο νάτριο και είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Α, που ενισχύει την όραση. Είναι πλούσιοι σε φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο, στοιχεία που συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Περιέχουν επίσης πολλά αντιοξειδωτικά! (www.onmed.gr)

Μπανάνες: Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C  και έχει πολλά αντιοξειδωτικά. Προάγουν την υγεία της καρδιάς και τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Έχουν υψηλή θρεπτική αξία και είναι ιδανικές για τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους και για τους αθλητές. 


Υλικά:

Βάση: 100 γραμ. χουρμάδες

            80 γραμ. αμύγδαλα ψημένα ανάλατα

            3 κ.σ φλέικς καρύδας

            1 κ.σ κακάο

Χτυπάμε τα υλικά στο μπλέντερ αφού έχουμε μουλιάσει για 10λεπτά τους χουρμάδες σε ζεστό νερό.

Καραμέλα: 100 γραμ χουρμάδες

                    3 κ.σ ρόφημα αμυγδάλου

Χτυπάμε τα υλικά στο μπλέντερ αφού έχουμε μουλιάσει τους χουρμάδες σε ζεστό νερό.

Κρέμα: 150 γραμ κάσιους

             2 κ.σ σιρόπι σφενδάμου

             1 βανίλια

             4 κ.σ νερό (μπορεί να χρειαστεί και παραπάνω, εξαρτάται από το πόσο πηχτή θέλουμε την                     κρέμα)


Εννοείται πως δεν ξεχνάμε τις μπανάνες! Η δοσολογία είναι για 3 ατομικά βαζάκια όπως της φωτογραφίας.

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Σούπερ ελαφριά τάρτα με ροδάκινα

Σούπερ ελαφριά τάρτα με ροδάκινα 

Καλοκαίρι στη Νάουσα σημαίνει Ροδακινάρες! Εάν δεν έχεις φάει ροδάκινα Νάουσας, δεν ξέρεις τι χάνεις!! Εγώ προσωπικά, όταν πηγαίνω στην πατρίδα δίνω μάχη😂😂

Μάχη χωρίς τύψεις αφού είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, C, B, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ασβέστιο. Προλαμβάνουν την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης και δραστηριοποιούν το εγκέφαλο. Έτσι λοιπόν αφού εξάντλησα όλους τους τρόπους κατανάλωσης, είπα να φτιάξω και μια υγιεινή ταρτούλα με ροδάκινα.


                                                                        


Βάση:

220 γραμ. αλεσμένη βρώμη                                               

100γραμ. κεφίρ

50 γραμ. ελαιόλαδο

1/2 κ.γ αλάτι

2κ.γ στέβια

1κ.γ κανέλα

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί, όταν γίνει μία ομοιογενής ζύμη την βάζουμε για μία ωρίτσα στο ψυγείο. Στη συνέχεια τη βάζουμε σε μία ταρτιέρα και ψήνουμε για μισή ωρίτσα στους 180 βαθμούς, αφού έχουμε κάνει μερικές τρύπες με ένα πιρούνι.

Κρέμα:

250 γραμ. τυρί κότατζ

1κ.σ κοπανισμένο λιναρόσπορο

3κ.σ νερό

1κ.σ μέλι

στολίζουμε με φέτες ροδάκινου (3 ροδάκινα)

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και όταν πάρει το μείγμα μας τη μορφή κρέμας το τοποθετούμε πάνω από την ψημένη ζύμη και βάζουμε και τα ροδάκινα. Ψήνουμε για μισή ωρίτσα ακόμη στους 180 βαθμούς. 

Καλή επιτυχία!!!

Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Σοκολατένια Light Τάρτα

Σοκολατένια Light Τάρτα

Μέσα σ' όλα τα άλλα μου ήρθε και η όρεξη για ένα γλυκάκι!!
Δεν θα κρύψω πως έχω ιδιαίτερη αδυναμία στις τάρτες, αλλά και στη σοκολάτα βεβαίως βεβαίως!! Έτσι προσπάθησα να τα συνδυάσω και να φτιάξω μια σοκολατένια ταρτούλα στα μέτρα μου!! Και τι σημαίνει στα μέτρα μου? Μία ταρτούλα που να μπορώ να την τρώω για πρωινό, δεκατιανό, απογευματινό χωρίς ιδιαίτερες ενοχές!!😂😂😂
Αααα επίσης είναι από αυτές που μπορούν να φάνε και τα πιτσιρίκια, πάλι χωρίς ενοχές! Καθώς δεν έχει πολλή ζάχαρη ( μόνο από τη σοκολάτα , μπορείτε να βάλετε και σοκολάτα χωρίς ζάχαρη), ούτε επεξεργασμένα έλαια.
Ας δούμε τη θρεπτική αξία κάποιων υλικών της συνταγής

Σοκολάτα Η σοκολάτα αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά προϊόντα. Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, λίπη), αλλά και μέταλλα, ιχνοστοιχεία και πλήθος βιταμινών. Παρέχει ενέργεια και τόνωση στον οργανισμό και λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, ασκεί προληπτική, προστατευτική δράση, ενάντια στις παθήσεις της καρδιάς, στον καρκίνο και σε εκφυλιστικές παθήσεις (Πηγή: www.iator.gr).

Φυστικοβούτυρο Το φυστικοβούτυρο είναι ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες όπως η Β3 (νιασίνη), η Β6 και η βιταμίνη Ε, σε μαγνήσιο και φυτικές ίνες, το οποίο παράλληλα αποτελεί πηγή πρωτεϊνών, ψευδαργύρου και φυλλικού οξέος. Εξυπηρετεί το μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας, την αντιμετώπιση της κόπωσης, την καλύτερη μυϊκή λειτουργία και την ενίσχυση της μνήμης, αλλά και την ανάπτυξης στα παιδιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση φυστικιών και φυστικοβούτυρου μπορεί, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νόσων όπως του Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου ΙΙ, της υπερλιπιδαιμίας και της υπέρτασης (Πηγή: www.onmed.gr).

Υλικά:
Βάση: 175 γραμ. μπισκότα με κακάο (χωρίς ζάχαρη), 
2 κ.σ φυστικοβούτυρο
Αλέθουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ, 
τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε το 
φυστικοβούτυρο. 
Βάζουμε το μείγμα σε ατομικές ταρτιέρες ή 
σε μία μεγάλη και ψήνουμε στους 180 βαθμούς 
για 12 λεπτά.

Κρέμα: 400 ml γάλα καρύδας (1 τενεκεδάκι), 
200 γραμ  κουβερτούρα γάλακτος, 
1/2 κ.γ αγάρ αγάρ.
Βάζουμε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι 
και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει τελείως 
η σοκολάτα, ανακατεύοντας συνεχώς.

Μόλις κρυώσει η βάση, ρίχνουμε από πάνω την κρέμα και στη συνέχεια τοποθετούμε για 1 ωρίτσα στο ψυγείο! Η σούπερ healthy σοκοτάρτα είναι έτοιμη. Μπορούμε να βάλουμε από πάνω φρούτα, ξηρούς καρπούς ή μαρμελάδα! Εγώ έβαλα αμύγδαλα, ακτινίδιο και μαρμελάδα φράουλα (με στέβια).