Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Θα μοιάζει με cheesecake αλλά δεν θα είναι

My healthy cheesecake!!
Θα μοιάζει με τσιζκέικ, αλλά δεν θα είναι.. αυτή θα είναι λοιπόν η ονομασία του δημιουργήματος!! Ήρθε η άνοιξη αδέρφια ναι.. αν και δεν το πολυκαταλάβαμε... και οι φράουλες είναι στα καλύτερά τους!! Μένοντας λοιπόν στο σπίτι.. έγινε κι αυτό!! 

Βάση: έφτιαξα μία γκρανόλα με 3 κ.σ νιφάδες φαγόπυρο, 3κ.σ νιφάδες βρώμης 1κ.γ κανέλα και 1κ.σ μέλι (ανακατεύουμε τα υλικά και ψήνουμε σε λαδόκολλα για 8 με 9 λεπτά στους 180)
Κρέμα: 220γρ. γιαούρτι πρόβειο ελαφρύ, 110 γρ. Τυρί κρέμα ελαφρύ εγώ προτιμώ το arla, 1κ.σ μέλι και 1 βανίλια ( ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν)
Από πάνω έβαλα φραουλίτσες και λίγη κανέλα. Η δοσολογία βγάζει 3 μερίδες όπως της φωτογραφίας. Βάλτε το cheesecake σε ατομικά μπολάκια γιατί η κρέμα έχει υφή σαν μους, εάν τη θέλετε πιο σφιχτή μπορείτε να προσθέσετε ζελατίνη.

Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Το τέλειο snickers..

Το τέλειο snickers.. 

Όπως είναι αναμενόμενο αυτό δεν θα ήταν ένα κανονικό snickers, αλλά ένα πειραγμένο snickers προς την υγιεινή του εκδοχή. Δεν περιέχει ίχνος ζάχαρης και είναι πεντανόστιμο. Τι σημαίνει αυτό??
Τρώμε άφοβα και χωρίς τύψεις, μικροί και μεγάλοι!!
Υλικά
1 κούπα βρώμη
200γρ. χουρμάδες απύρηνους
2κ.σ μιξ από βούτυρα ξηρών καρπών
(εγώ έβαλα αμυγδαλοβούτυρο, φυστικοβούτυρο και βούτυρο κάσιους)
1 κ.γ μέλι
κάσιους
κουβερτούρα
1κ.γ λάδι καρύδας









Βάζουμε τη βρώμη στο μπλέντερ και τη χτυπάμε μέχρι να γίνει αλεύρι. Μουλιάζουμε για 10 λεπτά
τους χουρμάδες σε ζεστό νερό και στη συνέχεια τους χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με το μιξ από
τα βούτυρα και το μέλι, μέχρι να γίνει πάστα. Παίρνουμε το μισό από το μείγμα της πάστας
και το ανακατεύουμεμε το αλεύρι βρώμης, όταν ενωθούν σχηματίζουμε τη βάση.
Απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα από το χουρμά πάνω στη βάση και βάζουμε και τα κάσιους. Αφήνουμε στο ψυγείο για μία ωρίτσα για να σταθεροποιηθεί. Βγάζουμε από το ψυγείο,
κόβουμε σε κομμάτια και ρίχνουμε πάνω σε κάθε κομμάτι τη σοκολάτα που έχουμε λιώσει με το λάδι καρύδας. Αφήνουμε στο ψυγείο για μία ωρίτσα ακόμα και καλή απόλαυση!!


Η δημιουργική σκέψη στην εκπαίδευση


Η δημιουργική σκέψη στην εκπαίδευση

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως η δημιουργική σκέψη είναι προνόμιο των λίγων και των ταλαντούχων και  πως είναι χάρισμα. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Οι νεότεροι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως η δημιουργικότητα δεν είναι χάρισμα, ούτε προνόμιο των λίγων, αλλά αντιθέτως είναι αποτέλεσμα ειδικής εκπαίδευσης και μάθησης μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες. Αυτή η άποψη ενισχύει το ρόλο του εκπαιδευτικού συστήματος και της οικογένειας στην ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης.
Ας δούμε αρχικά τι περιλαμβάνει ο όρος δημιουργική σκέψη.  Κατά καιρούς διάφοροι επιστήμονες και κυρίως ψυχολόγοι προσπάθησαν να τον προσδιορίσουν.
Ο Piaget (1960), ορίζει τη δημιουργικότητα σαν μια διαδικασία επίλυσης προβλημάτων, εύρεσης προβλημάτων, εξερεύνησης, πειραματισμού, μια πνευματική ενέργεια που συνεπάγεται σεβασμό και μελετημένη λήψη αποφάσεων.
Ο Torrance (1966) ταυτίζει τη δημιουργικότητα με την ικανότητα που διαθέτει το άτομο να αντιμετωπίζει τα διάφορα προβλήματα, με ευαισθησία και πρωτοτυπία αλλά και με μεθοδικότητα και ηρεμία.
Η δημιουργικότητα κατά τους Lee, Webberlen και Litt (1987) είναι ένα πολύπλευρο φαινόμενο και κάθε ζήτημα το οποίο ανακύπτει αντιμετωπίζεται μέσα από διαφορετικές διαδικασίες.
Κατά τον Μαγνήσαλη (1990) η δημιουργική σκέψη είναι σύνθετη διαδικασία, στην οποία γνώση, παρώθηση και συγκίνηση εμπλέκονται στη σκέψη, στην αντίληψη, στη μνήμη και στη φαντασία.
Ενώ ο ορισμός που δίνει ο Παρασκευόπουλους (2004) είναι πως  Δημιουργική σκέψη είναι η ικανότητα του ανθρώπινου νου να αναζητεί και να βρίσκει πολλές πρωτότυπες - καινοτόμες εναλλακτικές, για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων, ιδέες – λύσεις.
Η σπουδαιότητα του ρόλου της δημιουργικής σκέψης στη μάθηση και στην εκπαιδευτική διαδικασία επιβεβαιώνεται και από τη θεωρία σχετικά με τη δομή της ανθρώπινης νόησης που παρουσίασε ο Guilford, στην οποία γίνεται σαφές πως η δημιουργική σκέψη αποτελεί ένα από τα βασικά στάδια της νόησης.
Η δομή της νόησης περιλαμβάνει τις παρακάτω έξι βασικές λειτουργίες:

*Γνώση- η ικανότητα να κατανοεί, να αφομοιώνει, να ανακαλύπτει και να ενημερώνεται για τις πληροφορίες
*Μνήμη- η δυνατότητα για την κωδικοποίηση των πληροφοριών
*Μνήμη διατήρησης- η ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών
*Αποκλίνουσα παραγωγή-η ικανότητα να παράγει πολλαπλές λύσεις σε ένα πρόβλημα (δημιουργικότητα)
*Συγκλίνουσα παραγωγή-η δυνατότητα να συναγάγει μία ενιαία λύση σε ένα πρόβλημα (κριτική σκέψη)
*Αξιολόγηση- η ικανότητα να κρίνει κατά πόσο οι πληροφορίες είναι ακριβείς, συνεπείς ή έγκυρες.

Ασπαζόμενοι λοιπόν τις παραπάνω τοποθετήσεις σε σχέση με τη δημιουργική σκέψη, ας ξεκινήσουμε το δικό μας ταξίδι, έχοντας πάντα στο μυαλό τα δύο βασικά είδη ερωτήσεων:
·        Να βρούμε πολλές λύσεις για..
·        Τι θα συνέβαινε αν…

Βιβλιογραφία
Lee, V. & Webberley, R. & Litt, L. (1987), Νοημοσύνη και δημιουργικότητα, (μτφρ. Γ. Μπαρουξής), εκδόσεις Κουτσουμπός.
Piaget, J. (1960), The child’s concept of the word, New Jersey: Helix Books, Rowan and Allend (1983 ed.).
Torrance, E. P. (1966), Torrance tests of creative thinking, Bensenvill, IL: Scholastic Testing Service.
Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ ΙΙ, Δημιουργική Σκέψη- Παραγωγή καινοτόμων και πρωτότυπων ιδεών.
Μαγνήσαλης, Κ. (1990), Μηχανισμοί μεθόδων παραγωγής ιδεών, Αθήνα, εκδ. Interbooks.
Παρασκευόπουλος, Ι. Ν. (2004), Δημιουργική Σκέψη στο Σχολείο και στην Οικογένεια, Αθήνα.




Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Τι είναι λοιπόν η δυσλεξία; Υποστηρικτικές δραστηριότητες.


Τι είναι  λοιπόν η δυσλεξία;  Υποστηρικτικές δραστηριότητες.

Δυσλεξία είναι μια σοβαρή δυσκολία (κατ’ άλλους διαταραχή) που παρουσιάζεται στην παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από δυσκολία ή αποτυχία στην εκμάθηση της ανάγνωσης, της γραφής και της ορθογραφίας. Το παιδί μπορεί να έχει πρόβλημα σε μία, σε περισσότερες ή σε όλες τις παραπάνω περιοχές. Το πρόβλημά του όμως δεν οφείλεται σε νοητική καθυστέρηση, σε ψυχικές διαταραχές, σε κακή όραση, κακή ακοή ή σε πολιτισμική αποστέρηση (σημ.Πολυχρονοπούλου, 2012-2013).
Η δυσλεξία αναφέρεται, επίσης, και ως διαταραχή στην ανάγνωση. Ως ειδική διαταραχή περιλαμβάνει πολλούς υποτύπους οι οποίοι ομαδοποιούνται σε δύο βασικές κατηγορίες: τις επίκτητες και τις αναπτυξιακές.
Είναι η πιο κοινή μαθησιακή δυσκολία. Από όλους τους μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, το 70%-80% έχουν δυσκολίες στην ανάγνωση. Ο όρος «αναπτυξιακή δυσλεξία» χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο της αναγνωστικής δυσκολίας, ωστόσο πολλοί ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αναγνωστικών δυσκολιών, ανάμεσα στις οποίες υπάρχει και η δυσλεξία. Μια αναγνωστική δυσκολία μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος της αναγνωστικής διαδικασίας, συμπεριλαμβάνοντας τη δυσκολία με την ακριβή ή ευχερή αναγνώριση λέξεων ή και τα δύο, την αποκωδικοποίηση λέξεων, τον ρυθμό ανάγνωσης, την προσωδία (την προφορική ανάγνωση με νόημα) και την αναγνωστική κατανόηση. Πριν την εισαγωγή του όρου «δυσλεξία», αυτή η μαθησιακή δυσκολία ήταν γνωστή ως «λεξική τύφλωση». Επίσης, κάποιες φορές η δυσλεξία αναφέρεται και ως μαθησιακή δυσκολία βασισμένη στη γλώσσα (Τζιβινίκου,2015).
Τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά της αναγνωστικής δυσκολίας περιλαμβάνουν τη δυσκολία με τη φωνημική επίγνωση- την ικανότητα δηλαδή τεμαχισμού των λέξεων στους συστατικούς τους ήχους-, τη φωνολογική επεξεργασία –την ανίχνευση και διαφοροποίηση των φωνημάτων ή των ήχων ομιλίας- και δυσκολία με την αντιστοίχιση συνδυασμών γραμμάτων με συγκεκριμένους ήχους (αντιστοιχία ήχου-συμβόλου). Επίσης, οι μαθητές δυσκολεύονται στην αποκωδικοποίηση λέξεων, στην ευχέρεια, στον ρυθμό, στην ορθογραφία, το λεξιλόγιο, την κατανόηση και τη γραπτή έκφραση. Μπορεί να μην κατανοούν πλήρως τα λεγόμενα των άλλων, έχουν δυσκολία με την οργάνωση του γραπτού και του προφορικού λόγου, παρουσιάζουν καθυστερημένη ικανότητα ομιλίας, έχουν φτωχή έκφραση, δυσκολία στην εκμάθηση νέου λεξιλογίου, είτε μέσω της ανάγνωσης είτε ακούγοντάς το, δυσκολία στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, μαθαίνουν τραγούδια και ρυθμούς βραδύρυθμα, διαβάζουν αργά και παρατούν εύκολα τα εκτενέστερα αναγνωστικά έργα, έχουν δυσκολία στην κατανόηση ερωτήσεων και στο να ακολουθούν οδηγίες, έχουν φτωχή ορθογραφία, δυσκολία στην ανάκληση αριθμών σε ακολουθία (π.χ. νούμερα τηλεφώνου και διευθύνσεις) και τέλος έχουν δυσκολία να ξεχωρίσουν το αριστερό από το δεξί (Τζιβινίκου, 2015).
Βιβλιογραφία
Πολυχρονοπούλου Σ, 2012-2013, Σημειώσεις για το μάθημα «Διάγνωση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση της δυσλεξίας», Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τζιβινίκου, Σ. (2015),  Μαθησιακές Δυσκολίες- Διδακτικές Παρεμβάσεις,[ηλεκτρ. βιβλ.] Αθήνα:Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. 



Ακολουθούν κάποιες  υποστηρικτικές δραστηριότητες  για τα παιδιά με δυσλεξία.



Τι είναι η ΔΕΠΥ; Πώς μπορώ να βοηθήσω ένα παιδί με ΔΕΠΥ;


Τι είναι η ΔΕΠΥ; Πώς μπορώ να βοηθήσω ένα παιδί με ΔΕΠΥ;

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) - διεθνώς Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) - είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, και στην ενήλικη ζωή. Εμφανίζεται στο 5-7% του μαθητικού πληθυσμού με σχέση συνήθως 3:1 υπέρ των αγοριών (ADHD Hellas).

Η ΔΕΠΥ έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά, την απροσεξία, την υπερικινητικότητα και την παρορμητικότητα, σ’ αυτά βασίζεται και ο διαχωρισμός των τριών τύπων.

Α. Τύπος Απροσεξίας
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των παιδιών με ΔΕΠΥ αφορά την ικανότητα συγκέντρωσης και παρατεταμένης προσοχής. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν όταν πρόκειται να εκτελέσουν μια δραστηριότητα. Ιδιαίτερα εάν αυτή η δραστηριότητα απαιτεί πνευματικό κόπο και δεν έχουν υψηλό κίνητρο να ασχοληθούν. Αποσπάται πολύ εύκολα η προσοχή τους από άσχετα ερεθίσματα και δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις λεπτομέρειες. Ξεχνούν διαρκώς πράγματα που έχουν να κάνουν, όπως επίσης και τις σχολικές εργασίες τους. Ενώ μπορεί να γνωρίζουν κανόνες κάνουν λάθη απροσεξίας και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να ακολουθήσουν οδηγίες και να οργανώσουν το χώρο και το χρόνο τους.

Β. Τύπος Υπερικινητικότητας/ Παρορμητικότητας
Τα παιδιά που ανήκουν σ’ αυτό τον τύπο της ΔΕΠΥ έχουν αυξημένες ανάγκες κινητικής δραστηριότητας. Κουνάνε συνέχεια χέρια, πόδια και κινούνται συνεχώς. Σηκώνονται συνέχεια από τη θέση τους την ώρα του μαθήματος και περιφέρονται χωρίς λόγο μέσα στην τάξη, πολλές φορές ενοχλώντας τους συμμαθητές τους. Μιλούν και ενεργούν πολύ αυθόρμητα πριν προλάβουν να σκεφτούν σχετικά με τα λόγια ή τις πράξεις τους. Δεν περιμένουν να τελειώσει μία ερώτηση για να απαντήσουν. Αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στο να περιμένουν τη σειρά τους και δεν τηρούν τους κανόνες στα παιχνίδια.

Γ. Συνδυασμένος τύπος
Τα παιδιά που ανήκουν σ’ αυτόν τον τύπο της ΔΕΠΥ, εμφανίζουν ένα συνδυασμό από τα χαρακτηριστικά των δύο παραπάνω τύπων.
Η παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ είναι ένα δύσκολο έργο, καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία στα συμπτώματα και κάθε παιδί έχει τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά και τις δικές του ξεχωριστές ανάγκες. 


Ακολουθούν κάποιες πρακτικές συμβουλές για τους εκπαιδευτικούς.
·       Αναπτύξτε θετική διαπροσωπική σχέση.
Ένα παιδί με ΔΕΠΥ συχνά συμπεριφέρεται καλύτερα όταν νιώθει ότι ο εκπαιδευτικός ενδιαφέρεται προσωπικά.
·       Επικοινωνήστε με σαφείς όρους.
Πείτε στο παιδί τι ακριβώς περιμένετε από αυτό. Να είστε ξεκάθαρος και άμεσος. Δώστε μόνο μια οδηγία κάθε φορά. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις πολύπλοκες εξηγήσεις. Μιλήστε με απλές προτάσεις.
·       Εξατομικεύστε τη διδασκαλία.
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της προσωπικής σχέσης με το παιδί, προσπαθήστε να εξατομικεύσετε τη διδασκαλία σας όσο το δυνατόν περισσότερο.
·      Προσπαθήστε να είστε συνεπής.
Καλό είναι να είστε συνεπής σε αυτό που θέλετε από το παιδί. Προσπαθήστε να έχετε τις ίδιες προσδοκίες και τα ίδια όρια όλη την ημέρα, κάθε μέρα.
·       Προσπαθήστε να είστε σταθερός.
Διατηρείστε έναν ευχάριστο αλλά σταθερό τρόπο με το παιδί. Φροντίστε να το κάνετε να καταλάβει πως όταν λέτε όχι το εννοείτε.
·       Κρατήστε το παιδί καθισμένο σε μια θέση.
Βάλτε το παιδί να καθίσει σε ένα μέρος όπου η διάσπαση της προσοχής του περιορίζεται. Αν είναι δυνατόν, βάλτε το σε μια θέση κοντά σας και μακριά από σημεία που προκαλούν διάσπαση προσοχής, όπως η πόρτα ή τα παράθυρα.
·      Ενισχύστε συχνά το παιδί.
Προσπαθήστε να ενισχύετε συχνά την προσπάθεια του παιδιού, ακόμη και την πιο μικρή βελτίωσή του, και όχι μόνο τις «μεγάλες» ή εμφανείς επιτυχίες. Ενισχύστε επίσης τους συμμαθητές του όταν αγνοούν τη διασπαστική του συμπεριφορά.
·      Αναθέστε στο παιδί δραστηριότητες ανάλογες με τις δυνατότητές του.
Αναθέστε στο παιδί εργασίες που να είναι ανάλογες των δυνατοτήτων αλλά και των αδυναμιών του.
·       Χορηγήστε πρόσθετη βοήθεια.
Τα παιδιά με ΔΕΠΥ συχνά ωφελούνται από επιπλέον εξατομικευμένη βοήθεια.
·      Επαναλάβετε τις οδηγίες.
Συχνά, και ειδικά στην αρχή, τα παιδιά με ΔΕΠΥ δεν προσέχουν ή δεν κατανοούν πλήρως τις οδηγίες που τους δίνονται. Γι’ αυτό επαναλάβετε τις οδηγίες άλλη μία φορά, προκειμένου να σιγουρευτείτε ακόμη, ώστε να βεβαιωθείτε ότι το παιδί κατανόησε τι του ζητήσατε.
·       Κινηθείτε αργά.
Τα παιδιά με ΔΕΠΥ εμφανίζουν διάσπαση προσοχής. Έτσι εάν κινείστε πολύ μέσα στην τάξη, η προσοχή τους είναι πιθανό να διασπαστεί εξαιτίας της συνεχούς μετακίνησης της πηγής των οπτικών ερεθισμάτων.
·       Κάντε διαλείμματα έτσι ώστε να απελευθερωθεί η ενέργεια του παιδιού.
Τα περισσότερα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν υπολογίσιμη ενέργεια, συχνά πολύ περισσότερη από τα υπόλοιπα παιδιά, και είναι επίσης πιο παρορμητικά από τους πιο πολλούς συνομηλίκους τους. Συνεπώς, αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες όταν πρέπει να «συγκρατήσουν» αυτή τους την ενέργεια και χρειάζονται τακτικές ευκαιρίες για την απελευθέρωσή της.  Προσπαθήστε λοιπόν να τους  δώσετε όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητα. Ζητήστε να σας βοηθήσει με τον οπτικοακουστικό εξοπλισμό, να καθαρίσει
τον πίνακα κ.α (Breen & Altereter, 1990 όπως αναφέρεται στο Κάκουρος, 2001)

Βιβιλογραφία
Κάκουρος Ε.,2001, Το υπερκινητικό παιδί,Αθήνα: Ελληνικά γράμματα.

Ζωή Τσιαούσκογλου
Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής


Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Soft cookies

Soft cookies τα υγιεινά

Λοιπόν έχω ένα ιδιαίτερο κόλλημα με τα μπισκότα, σε όλες τις εκδοχές τους κι αυτά εδώ είναι από τα αγαπημένα μου. Θυμίζουν πολύ στην υφή τους τα soft kings  του εμπορίου, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση!! Είναι τόσο θρεπτικά που μπορούμε να τα τρώμε χωρίς ενοχές και εμείς οι μεγάλοι, αλλά και τα πιτσιρίκια!! Βουρ λοιπόν στο ψητό!!
Υλικά:
140 γραμ. αλεσμένη βρώμη
140 γραμ αλεσμένο πίτουρο βρώμης
50 γραμ αλεύρι αμυγδάλου
2 ώριμες μπανάνες
5 κ.σ μέλι
5 κ.σ ταχίνι ολικής
1/2 κ.γ τζίντζερ
1 κ.γ μπέικιν
1 κ.γ σόδα
40 γραμ. λάδι καρύδας
αμύγδαλα ψιλοκομμένα
κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Στρώνουμε λαδόκολλα  στο ταψάκι
και τοποθετούμε με το κουτάλι το μείγμα
του μπισκότου. Αφήνουμε κενό ανάμεσα
σε κάθε μπισκότο γιατί απλώνουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 180 βαθμούς για 12 λεπτά.



Energy balls

Energy balls

Δεν γινόταν να λείπουν από το ρεπερτότριό μου τα energy balls.
Αυτά λοιπόν τα γλυκούλια που ακολουθούν έχουν μέσα
2 κ.σ αλεσμένο λιναρόσπορο,
1 φλ. βρώμη,
1 κ.σ σουσάμι
1.κσ μαύρο κύμινο
φλέικς καρύδας
2 κ.σ πολτό ηλιόσπορου
κομμάτια από γλυκό του κουταλιού
γκρέιπφρουτ

Μπάρες με βερίκοκα

Μπάρες με βερίκοκα

Αυτό που μ' ενδιαφέρει περισσότερο όταν φτιάχνω μια συνταγή και την ανεβάζω σ' αυτό το blog είναι να είναι εύκολη, υγιεινή και να μπορείτε να τη φτιάξετε παρέα με τα πιτσιρίκια σας!!
Οι μπάρες είναι κάτι που αγαπάμε μικροί και μεγάλοι!! Πέρα από το ότι είναι εύκολες στην παρασκευή τους, είναι και ιδιαίτερα θρεπτικές!!
Η συνταγή που ακολουθεί είναι από τις αγαπημένες μου!!
Υλικά:
200 γραμ. αποξηραμένα βερίκοκα (μουλιασμένα για 10 λεπτά σε ζεστό νερό)
1 φλ. του καφέ σησαμέλαιο
2 φλυτζάνες βρώμη
3 κ.σ σιρόπι σφενδάμου
1 κ.σ πολτό ηλιόσπορου
1 φλυτζάνα ηλιόσπορους, σουσάμι, μαύρο κύμινο,
  σπόρους κάνναβης, αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους,
  καρύδια (ψιλοκομμένα)
Κουβερτούρα

Βάζουμε τα βερίκοκα στο μπλέντερ με το σησαμέλαιο
και τα χτυπάμε μέχρι να πάρουν τη μορφή πάστας, στη
συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και το
ανακατεύουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.
Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι και το βάζουμε στο
ψυγείο για μία ωρίτσα περίπου. Στη συνέχεια κόβουμε
τις μπάρες σε κομμάτια, λιώνουμε την κουβερτούρα σε
μπεν μαρί και βάζουμε κουβερτούρα πάνω σε κάθε
κομμάτι μπάρας.

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Δραστηριότητες ενίσχυσης της ακουστικής μνήμης

Δραστηριότητες ενίσχυσης της ακουστικής μνήμης

Μνήμη είναι η ικανότητα να κωδικοποιεί κάποιος, να επεξεργάζεται και να ανακαλεί πληροφορίες στις οποίες κάποια στιγμή είχε εκτεθεί.
Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη μνήμης, όπως για παράδειγμα η ακουστική μνήμη, η οπτική μνήμη, η κιναισθητική μνήμη, η βραχυπρόθεσμη μνήμη, η μνήμη εργασίας και η μακροπρόθεσμη μνήμη.
Ας δούμε λοιπόν τι είναι η ακουστική μνήμη και πώς μπορούμε να την ενισχύσουμε.
Η ακουστική μνήμη, είναι η δυνατότητα ανάκλησης ακουστικών πληροφοριών. Ουσιαστικά είναι η ικανότητα να θυμόμαστε ότι ακούμε.
Η ακουστική μνήμη όπως και η οπτική σχετίζεται με την αισθητηριακή καταγραφή των ερεθισμάτων που προσλαμβάνουμε από το περιβάλλον και επηρεάζεται από διάφορους  τομείς. Κάποιοι από αυτούς είναι η προσοχή που δείχνει το παιδί στα ακουστικά ερεθίσματα, τα κίνητρα που έχει, το μέγεθος των πληροφοριών που παρουσιάζονται, η ταχύτητα με την οποία παρουσιάζονται, οι προηγούμενες γνώσεις που υπάρχουν, το πλαίσιο στο οποίο παρουσιάζονται οι πληροφορίες.
Όσο νωρίτερα εντοπιστεί η αδυναμία της ακουστικής μνήμης τόσο πιο εύκολα μπορούμε να την ενισχύσουμε δίνοντας τις κατάλληλες δραστηριότητες στο παιδί και μαθαίνοντάς του διάφορες στρατηγικές μάθησης.
Πιο κάτω ακολουθούν κάποιες δραστηριότητες για την ενίσχυση της ακουστικής μνήμης.


Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Δραστηριότητες Οπτικής Μνήμης

"Διαβάζω όλη μέρα την ιστορία και δεν θυμάμαι τίποτα."
"Μα έχω γράψει δέκα φορές την κάθε λέξη και ακόμη δεν έχω μάθει να τη γράφω σωστά."
"Το βράδυ έγραψα σωστά τις λέξεις, αλλά όταν πήγα το πρωί στο σχολείο έκανα δέκα ορθογραφικά λάθη."

Οι παραπάνω τοποθετήσεις είναι πολύ συχνές και ουσιαστικά αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα της επίδρασης της μνήμης στη μάθηση.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες σχετικά με το ρόλο της μνήμης στη μάθηση και έχει αποδειχθεί πως παίζει βασικό ρόλο.

Ας εξηγήσουμε αρχικά τι είναι η μνήμη.
Μνήμη είναι η ικανότητα να κωδικοποιεί κάποιος, να επεξεργάζεται και να ανακαλεί πληροφορίες στις οποίες κάποια στιγμή είχε εκτεθεί (Swanson, Cooney & McNamara, 2004). Ένας βασικός διαχωρισμός της μνήμης είναι ο παρακάτω:

  • αισθητηριακή μνήμη
  • εργαζόμενη μνήμη
  • μακρόχρονη μνήμη

Όμως δεν είναι μόνο αυτός ο διαχωρισμός, υπάρχει και η κατηγοριοποίηση σε οπτική μνήμη, ακουστική μνήμη, συναισθηματική μνήμη κ.α
Το παρακάτω υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της οπτικής μνήμης, ουσιαστικά της ικανότητας να συγκρατούμε πληροφορίες και να ανακαλούμε πληροφορίες που έχουμε δει.


Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Μπανανοκέικ καραντίνας

Μπανανοκέικ καραντίνας

Το μπανανοκέικ ονομάστηκε έτσι γιατί δημιουργήθηκε τις ημέρες της καραντίνας, που για εμένα μπορώ να πω πως ήταν αρκετά δημιουργικές!!

Υλικά:
3 μεγάλες μπανάνες (πολύ ώριμες)
3 αυγά
3 κ.σ μέλι
1/2  φλ. αλεύρι ταπιόκα
1/2 φλ. χαρουπάλευρο
1 και 1/2 φλ. αλεύρι καρύδας
1 κ.γ μαγειρική σόδα
1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
κομμάτια σοκολάτας
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, βάζουμε το μείγμα
σε ένα ταψάκι και τοποθετούμε από πάνω τα κομμάτια
σοκολάτας. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά.

Το υγιεινό ταρτάκι

Το υγιεινό ταρτάκι

Αυτό το γλυκό εδώ και χρόνια είναι ένα από τα αγαπημένα μου! Επομένως ήταν μονόδρομος η προσπάθεια για τη δημιουργία της υγιεινής εκδοχής του. Της υγιεινής πεντανόστιμης εκδοχής του!!

Υλικά:
Βάση:1 κούπα βρώμη, 15 αμύγδαλα, 8 χουρμάδες (εάν οι χουρμάδες είναι σκληροί τους μουλιάζετε για λίγη ώρα σε ζεστό νερό και μετά τους βάζετε στο μπλέντερ)
Τα αλέθουμε όλα μαζί στο μπλέντερ, όταν ομογενοποιηθούν σχηματίζουμε τις βάσεις.
Κρέμα: 1 κούπα κάσιους (τα έχουμε μουλιάσει για τουλάχιστον 3 ώρες σε νερό), λίγες σταγόνες λεμόνι, βανίλια, 1κ.γ μέλι
Βάζουμε τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει η κρέμα.
Από πάνω εγώ έβαλα μήλο, αχλάδι, μέλι, κανέλα και τζίντζερ.

Brownies γλυκοπατάτας

Brownies γλυκοπατάτας
Με αυτά τα brownies θα ξετρελαθούν μικροί και μεγάλοι!! Υγιεινά, εύκολα και απολαυστικά!! Είναι σούπερ για τις απογευματινές λιγούρες!!
Υλικά: 
2 γλυκοπατάτες μεσαίου μεγέθους 
1/3 της κούπας χαρουπάλευρο
5 κ.σ χαρουπόμελο
2 κ.σ φυστικοβούτυρο 

Ψήνουμε στο φούρνο τις γλυκοπατάτες, όταν μαλακώσουν τις καθαρίζουμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το μπολ το χαρουπάλευρο, το χαρουπόμελο και το φυστικοβούτυρο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Μόλις γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, το βάζουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και ψήνουμε για 30 λεπτά,